Dansk Galop » Ændrede karenstider

Nyheder

Ændrede karenstider

Den nordiske antidopingkomité NEMAC har vedtaget en række ændringer af de hidtil gældende karenstider på en række præparater og behandlingsmetoder

 

Ændret karenstid ved ledbehandling med dexametasondinatriumfosfat

 

♦På baggrund af nye videnskabelige studier har besluttet at reducere karenstiden til mindst 14 døgn ved injektion i led, seneskeder og bursa med dexamethasondinatriumfosfat.

Dexametasondinatriumfosfat er et kortvirkende binyrebarkhormon med kortvarig effekt og hurtig udskillelse i hesten, som kan anvendes ved inflammation i led, seneskeder og slimsække (bursa)

 

I Danmark er præparaterne Dexadreson®, Dexaject® og Rapidexon® indeholdendedexametasondinatriumfosfat godkendt af lægemiddelstyrelsen til ledbehandling (intraartikulær anvendelse).
Det er vigtigt at præcisere vigtigheden af tilstrækkelig tid til rekonvalescens efter ledbehandling ved lidelser i behandlede led.

 

Ændringer for enkelte behandlingsmetoder

 

♦Fysikalske behandlingsformer som kiropraktik, laser, lysbehandling (inkl. LED-lys), naprapati, osteopati og ultralyd ændres fra 96 timer til at være forbudt på løbsdagen.

Løbsdagen regnes fra klokken 00:00 og til hesten har gennemført sit løb.

♦For apparatur eller behandlingsmetoder som markedsføres med direkte smertestillende effekt er karenstiden uændret 96 timer.
♦Karenstiderne for akupunktur, TNS, IRAP og chokbølge-/pulsbølgeterapi er uændret.

 

Øget karenstid

 

♦Karenstiden for mepivacain, et lokalbedøvende lægemiddel, øges fra 4 til 6 døgn.

♦Karenstiden for teofyllin ændres til 14 dage, som andre bronkodilaterende lægemidler.

Teofyllin er et stof som findes i the, men er også et lægemiddel som anvendes til mennesker med astma og virker luftvejsudvidende (bronkodilaterende).
Teofyllin kan forekomme i foder og fordertilskud. Det er derfor vigtigt at være opmærksom ved anvendelse af foder, foderstilskud og kosttilskud til løbsheste.

 

De vedtagne ændringer træder i kraft den 3. september.

 

En samlet oversigt over de gældende karenstider kan læses hér.

 

Den 31. august 2018

 

Peter Knudsen

Skrevet af Dansk Galop