Publikationer
Årsberetning 2021
I lighed med 2020 blev galopsporten også i 2021 præget af den verdensomspændende Coronakrise. Ganske vist blev ingen løbsdage aflyst pga. krisen, men i første halvdel af sæsonen blev løbene afviklet med de publikumsmæssige restriktioner, som var fastsat af myndighederne. Også samhandlen blev påvirket af krisen, da auktioner i udlandet, som danske trænere og hesteejere plejer at foretage indkøb på, blev aflyst eller udsat og kun gennemført med begrænset mulighed for fremmøde af interesserede købere fra Danmark.
Kongehuset
Kongehuset støttede traditionen tro foreningens virke. Vores protektor Hendes Majestæt Dronningen udsatte sin ærespræmie i Dronningens Ærespræmieløb, der vandtes af den svenske rytter Moa Ek med hesten PHILIANGO.
Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte gæstede Klampenborg Galopbane på banens sæsonafslutning den 6. november og overværede løbet og overrakte sin ærespræmie til vinderen af prinsessens ærespræmieløb, Mikkel Johansen med hesten FROST.
På Fyens Væddeløbsbane afvikledes Hendes Majestæt Dronning Ingrids Mindeløb, som blev vundet af Lucas Olsen i sadlen på sin families NOBLE QUESTION.
Aftale med svensk hestesport
Efter at Folketinget havde besluttet at liberalisere spil på heste med virkning pr. 1. januar 2018 indgik foreningen og travsportens hovedorganisation en rammeaftale med svensk travsport. Formålet med aftalen, som trådte i kraft 1. januar 2018, var at arbejde hen imod etableringen af et fællesskandinavisk hestevæddeløbsforbund og et fællesskandinavisk spilleselskab.
Aftalen blev fulgt op med svensk hestesports spillesselskab ATG’s køb af det danske spilleselskab 25syv med henblik på at varetage dansk hestesports spillemæssige interesser. Promoveringen af spil på heste i Danmark er i fuld sving og forventes intensiveret i de kommende år efter at en helt ny og moderne spilleplatform blev introduceret under navnet Derby25.
Der har i 2021 været afholdt mange møder mellem svensk travsport og repræsentanter for dansk væddeløbsport med henblik på at udfylde ovennævnte rammeaftale og en ny og mere omfattende aftale blev færdigforhandlet ved årsskiftet. Aftalen indeholder bestemmelser om svensk travs økonomiske bidrag til dansk trav- og galopsport, og hermed er der skabt ro og et fremtidigt godt fundament for væddeløbssporten i Danmark. Aftalen indeholder desuden også krav til de danske baner mht. sikkerhedsforanstaltninger (SIBA) for de aktive, publikum og heste samt bestemmelser om udvikling af IT (Sportsystemet), produktion af TV-optagelser fra løbsdagene, billedrettigheder, baneaftaler, medlemskab af Svensk Trav etc.
Dansk Hestevæddeløb ApS
I forlængelse af aftalen med Svensk Trav har foreningen og vores søsterorganisation Dansk Travsports Centralforbund indgået aftale om at udbygge samarbejdet i det fællesejede driftsselskab Dansk Hestevæddeløb ApS således, at de fleste driftsaktiviteter og alle ansatte flyttes over i Dansk Hestevæddeløb ApS. Derved sikrer vi et stærkt fælles talerør overfor myndigheder, politikere og alle trav- og galopsportens interessenter.
Dansk Galops bestyrelse har udpeget Iben Hjorth Buskop som foreningens repræsentant i Dansk Hestevæddeløbs bestyrelse, ligesom Harald Dørum (tidligere direktør for Øvrevoll Galopp og Norsk Rikstoto) og folketingsmedlem Hans Christian Schmidt er valgt til driftsselskabets bestyrelse efter indstilling fra Dansk Galop.
Dansk Trav og Galop Union (DTGU)
Dansk Trav og Galop Union har til opgave at administrere de offentlige midler, som dansk trav- og galopsport fortsat modtager fra Kulturministeriet samt provisionen af det spil, som hestesporten oppebærer fra det spil, der foretages fra udlandet til danske trav- og galopløb. Unionen, som reelt er en forening med to medlemmer (Dansk Galop og DTC), ledes af en bestyrelse på fem personer, som p.t. er henholdsvis formændene og næstformændene for de to hovedorganisationer. For Dansk Galop er det således Nick Elsass og Mogens Schougaard, som sammen med deres to kolleger fra DTC, Egon Jensen og Peter Friis, har udpeget DTGU’s femte bestyrelsesmedlem Claus Kolin, som desuden er valgt som bestyrelsens formand.
I forbindelse med Corona-nedlukningen af sport i Danmark er det formandskaberne for Dansk Galop, DTC, Dansk Hestevæddeløb og DTGU, som har deltaget i mange møder med Kulturministeriet om betingelserne for afviklingen af vore løbsdage og de publikumsmæssige restriktioner. Kulturministeriet har været meget lydhør over for vore ønsker og forslag til at åbne for udendørs sport, få publikum tilbage og få vores amatørryttere med i løbene.
Dopingtest af heste og ryttere
Af hensyn til sportens omdømme er det af særdeles stor betydning, at alle aktive overholder de gældende regler, og der anvendes derfor store ressourcer på kontrol af heste og ryttere. I 2021 blev der taget prøver af 62 heste dels på løbsdage og dels på hverdage i staldene. Alle prøver var negative.
Det er Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala, som foretager analysearbejdet, ligesom laboratoriet står for alle dopingprøverne for dansk travsport samt for norsk og svensk trav- og galopsport.
Efter aftale mellem DTGU og Kulturministeriet gennemføres desuden dopingtest af ryttere. Antidoping Danmark og Dansk Galop står for testen af rytterne, og i 2021 blev der taget stikprøver på 8 ryttere på forskellige løbsdage i Klampenborg. Alle prøverne var negative.
De enkelte baner foretager endvidere stikprøvevis alkotest af rytterne.
Anti-matchfixing
Med bistand fra Danmarks Idræts Forbund har Dansk Galop sammen med DTC indført et anti-matchfixingprogram til forebyggelse af matchfixing og anden uetisk adfærd inden for væddeløbssporten.
Børnebeskyttelsespolitik
I lighed med andre modtagere af tipsmidler fra Kulturministeriet, er også Dansk Galop pålagt at træffe foranstaltninger med henblik på at sikre børn og unge mod seksuelle overgreb. Dette sker bl.a. ved, at Foreningen i forbindelse med den årlige licensfornyelse indhenter straffeattester fra det Centrale Kriminalregister på alle vore trænere.
Whistleblowerordning
Dansk Galop, DTC og Dansk Hestevæddeløb har indført en Whistleblowerordning, så alle i sporten har mulighed for anonymt at henvende sig til en advokat med anmodning om hjælp i forbindelse med f.eks. Metoo-relaterede oplevelser og andre uacceptable sager om f.eks. dyrevelfærd eller anden begrundet mistanke om overtrædelser af gældende regler.
Antal løb og præmier
I 2021 var der 362 heste meldt i træning (224 på Sjælland og resten på Fyn og i Jylland) sammenholdt med 392 året før, og der blev der afviklet 248 galopløb på de fire danske baner. Klampenborg Galopbane afviklede 163 løb, og provinsbanerne afviklede de resterende 85 løb.
I alt udbetaltes der 16.458.050 kr. i præmier til hesteejerne. Derudover blev der udbetalt 25.000 kr. i bonuspræmier til ejerne af de bedst placerede danskopdrættede heste i Mowerinaløb og Dansk Oaks.
Væddeløbene
Af vore fem klassiske blev de fire helt usædvanligt vundet af hopper, kun SUSPICIOUS BOY i Dansk St. Leger kunne bryde hoppernes dominans.
Bent Olsen-trænede MARSHI v. Adaay – Match Point, opdrættet i Sverige af Pernilla og ejet af danske SVS A/S vandt Mowerinaløb foran staldkammeraten MY VISION v. Al Shemali – Prinsessen, og i de to hoppers næste start, Svenskt 1000 Guineas, var det igen de to hopper, som afgjorde løbet imellem sig, men denne gang med MY VISION et hoved foran MARSHI.
I Dansk 2000 Guineas havde Årets Hest 2020 MY JAMIL v. Al Shemali – Kanthaka genfundet storformen og sejrede som eneste hoppe i feltet. MY JAMIL er opdrættet af Berner Olsen, trænes af Bettina Andersen og ejes af et konsortie med deltagelse af Ida og Jørgen Vedel, Karin og Hans Schlichter, Annemarie og Jørn Bolding Kruse samt Jesper Jørgensen. Senere på sæsonen opnåede hoppen placeringer i bl.a. Svenskt 2000 Guineas, Larch Ærespræmie og Breeders’ Prize Sprint på Øvrevoll.
Dansk Derby blev vundet af norske Stall Zuccinis hoppe IRON BUTTERFLY v. Swipe – Flip Flopping Fly, trænet på Øvrevoll af danske Niels Petersen, som havde en forrygende derbydag med seks sejre. Derbyvinderen er opdrættet i Sverige af Rävdansens Stuteri, som i øvrigt også havde opdrættet andenhesten i derbyet, Stald Ras’ hoppe GO ON CARLRAS. IRON BUTTERFLY havde inden sin derbysejr vundet Norsk 1000 Guineas og bekræftede efter derbysejren sin høje klasse med en andenplads i Breeders’ Trophy Classic på Bro Park, slået af danske GOOD FORTUNE v. Appel au Maitre – Eko Palace Bay, og en flot sejr i Norsk Breeders’ Prize.
Hoppernes derby, Dansk Oaks, fik en noget overraskende vinder i Miga Horses BRUNELLO v. Appel au Maitre – Acqualina Beauty. Hoppen var vinder af Vinterfavoritternes Ærespræmie i 2020 men havde ellers ikke gjort meget væsen af sig i sine starter op til Dansk Oaks, men på dagen var BRUNELLO igen i topform og vandt sikkert med to længder foran løbets favorit GO ON CARLRAS. BRUNELLO er opdrættet af Stutteri Hjortebo og trænes fra Niels Petersens filial på Klampenborg.
Årets sidste klassiske løb Dansk St. Leger blev, som ovenfor nævnt, vundet af 360 North Racings SUSPICIOUS BOY v. Appel au Maitre – Nudetnok, opdrættet af Martin Hjorth Jensen på Stutteri Hjortebo. Hesten trænes i Sverige af Nina Lensvik. Hesten havde forinden løbet forgæves i Dansk Derby men vundet to sejre på Jägersro.
Samme ejer-, træner- og opdrætterkonstellation, som stod bag St. Leger-vinderen triumferede også i Danmarks eneste Gruppeløb, Scandinavian Open Championship (Gr.3), idet otteårige SUSPICIOUS MIND v. Appel au Maitre – Fleur en Fleur, for andet år i træk vandt vores største løb for de ældre heste. Hesten har i sin lange og flotte karriere vundet 20 sejre og indløbet over 4 mio.kr. i præmier.
Desuden skal nævnes, at det i 2021 lykkedes for en dansktrænet hest at vinde både svensk og norsk derby. Det var Stald Ras’ irskfødte STROXX CARLRAS v. Footstepsinthesand – Specific som stod for disse flotte præstationer. Rikke Rohbach Bonde er hestens træner.
Opdrætterpræmier
Til opdrætterne udbetaltes som sædvanligt beløb svarende til 10 % af de præmier, som deres opdræt indløb på danske baner, i alt 854.994 kr. Derudover udbetaltes 150.000 kr. i præmier til de opdrættere, hvis opdræt har vundet eller løbet placeret i Norge og Sverige i 2021. Præmierne er primært finansieret via en bevilling fra Dansk Trav og Galop Union og suppleret med midler fra overskuddet fra foreningens auktioner.
Udover de ordinære opdrætterpræmier udbetaltes desuden 50.000 kr. i opdrætterbonus i Dansk Breeders’ Cup. Denne bonus udbetales uanset, hvilket land hesten er opdrættet i.
De samlede opdrætterpræmier udgjorde dermed kr. 1.054.994.
Avlen
I 2021 registrerede foreningen 115 føl, hvilket var 20 flere end året før.
Med det formål at stimulere importen af ifolede avlshopper yder foreningen et importtilskud på 15.000 kr. For at sikre en vis kvalitet på hopperne er der knyttet den betingelse for tilskuddet, at hoppens pris er minimum 8.000 euro og hoppen højst tolv år gammel. Fire danske opdrættere benyttede sig af tilskudsordningen i 2020, som finansieres af foreningens Avlsudvalg via overskud fra foreningens åringsauktioner.
Uddannelse
Foreningen har i mange år samarbejdet med British Racing School om uddannelse af vore unge ryttere, men i 2021 forhindrede Coronakrisen, at danske ryttere kunne komme på kursus på skolen i Newmarket. Kurset vil i stedet blive forsøgt afviklet i 2022.
Åringsauktionen
Foreningens auktion, Scandinavian Open Yearling Sale, blev i lighed med tidligere år afholdt på York Stutteri. 80 åringer blev fremstillet i auktionsringen, hvilket var 16 færre end året før. Af de fremstillede åringer blev de 46 solgt i ringen til en gennemsnitspris på kr. 129.913, hvilket var betydeligt højere end året før. Den dyreste åring var en skimmel hoppe v. Juniper Tree – Edge of Eternity, fremstillet af York Stutteri og Chris Cordrey, som blev solgt for kr. 520.000 kr. til 360 North Horse.
Im- og eksporten
Der blev i 2021 importeret 80 fuldblodsheste, hvoraf de 38 var toårige eller ældre løbsklare heste. Derudover importeredes 26 åringer, hvilket var dobbelt så mange som året før, samt 14 avlshopper og to føl.
Eksporten af fuldblodsheste var i 2021 på 58 heste, som næsten alle blev eksporteret til Sverige. De fleste af hestene var løbsheste, men der blev også eksporteret 13 åringer.
Publikationer
Foreningen udgiver en række publikationer, herunder Dansk Væddeløbsårbog, Dansk Stambog for Fuldblod, Hingstekatalog, Auktionskatalog og Propositionshæfte for samtlige løb på de fire danske baner. Dansk Væddeløbskalender publiceres på Foreningens hjemmeside www.danskgalop.dk. Foreningen fik i øvrigt i 2021 en ny og mere moderne hjemmeside.
Dansk Galops Appeldomstol
Foreningens appeldomstol afgjorde i 2021 seks sager, hvoraf de fire drejede sig om ryttere, som af banernes løbsdomstole var idømt udelukkelser som følge af genering af konkurrenter under løbene. Appeldomstolen lempede straffen i den ene af sagerne og stadfæstede de idømte straffe i de tre andre sager.
En femte sag vedrørte en udelukkelse, som en rytter var idømt for overtrædelse af piskereglerne, og appeldomstolen stadfæstede den idømte straf.
Den sjette og sidste sag angik en tvist imellem en hesteejer og et stutteri.
Landsudvalget for Heste
Dansk Galop er i sin egenskab af opdrætterforening for fuldblodsavlen medlem af Landsudvalget for Heste sammen med 29 andre hesteracers avlsforeninger, og det er i Landsudvalgets regi, at den samlede hestesektors interesser blev varetaget i forbindelse med Folketingets ændring af købelovens reklamationsregler, hvor handlen med levende dyr er blevet undtaget fra de hidtidige generelle reklamationsregler.
Skandinavisk samarbejde
Foreningens samarbejde med sine søsterorganisationer i Norge og Sverige udbygges år for år. I 2021 udmøntede samarbejdet sig bl.a. i indførelsen af et fælles reglement til afløsning af de tre landes hidtidige egne reglementer. Derudover blev der afholdt et fælles seminar for vore løbsdommere med henblik på at sikre en ensartet bedømmelse af overtrædelser af reglerne og strafudmåling.
I forbindelse med afholdelsen af den årlige skandinaviske konference blev det i øvrigt besluttet at forbyde brug af pisk til drivning i Danmark og Sverige fra og med sæsonen 2022. Forbuddet har længe været gældende i Norge.
Internationale relationer
Internationalt styres galopsporten af The International Federation of Horseracing Authorities (IFHA), som Dansk Galop er medlem af sammen med søsterorganisationer i 59 andre lande. IFHA har i International Agreement on Racing, Breeding and Wagering fastlagt rammerne for galopsporten.
Under IFHA ligger de regionale hovedorganisationer – for Europas vedkommende i EMHF (European and Mediterranean Horseracing Federation), der blev stiftet i 2010, og som bl.a. bistår de mindre lande med rådgivning samt ved afholdelse af kurser for officials, hvilket Foreningen har nydt godt af.
Foreningen er ligeledes underlagt the European Pattern Committee, som er det organ, der beslutter hvilke løb, der skal have status som Listed- eller Gruppeløb. Danmark har p.t. tre sådanne løb henholdsvis Danish Jockey Club Cup (L), Pokalløb (L), og Scandinavian Open Championship (Gr.3). Det er handicappet på de fire heste først i mål, som er afgørende for, i hvilken kategori storløbene placeres. For at opnå Listed-status skal handicappet på de fire heste i mål i gennemsnit være 90 og for at opnå Gruppe 3 status 92,5 i gennemsnit.
Endelig er Foreningen også medlem af den europæiske opdrætterforening EFTBA, i hvis bestyrelse Dansk Galops formand Nick Elsass er Vice-president. Gennem EFTBA er Foreningen desuden medlem af European Horse Network, som er en stærk EU-lobbyorganisation, der omfatter hele hestesektoren.
Nogle af de emner, som optager de internationale organisationer, er i øvrigt konsekvenserne af Brexit, hestevelfærd, identitetssikring, transportproblemer, sygdomssmitteovervågning og reklamationsreglerne i købelovgivningen.
Afslutning
Bestyrelsen arbejder kontinuerligt med aktuelle emner, som er vigtige for galopsporten. Foreningens medlemmer er altid meget velkomne til at komme med ideer og forslag, som herefter vil blive behandlet af bestyrelsen.