Ændrede karenstider

Den nordiske antidopingkomité NEMAC har vedtaget en række ændringer af de hidtil gældende karenstider på en række præparater og behandlingsmetoder
 
Ændret karenstid ved ledbehandling med dexametasondinatriumfosfat
 
♦På baggrund af nye videnskabelige studier har besluttet at reducere karenstiden til mindst 14 døgn ved injektion i led, seneskeder og bursa med dexamethasondinatriumfosfat.
Dexametasondinatriumfosfat er et kortvirkende binyrebarkhormon med kortvarig effekt og hurtig udskillelse i hesten, som kan anvendes ved inflammation i led, seneskeder og slimsække (bursa)
 
I Danmark er præparaterne Dexadreson®, Dexaject® og Rapidexon® indeholdendedexametasondinatriumfosfat godkendt af lægemiddelstyrelsen til ledbehandling (intraartikulær anvendelse).
Det er vigtigt at præcisere vigtigheden af tilstrækkelig tid til rekonvalescens efter ledbehandling ved lidelser i behandlede led.
 
Ændringer for enkelte behandlingsmetoder
 
♦Fysikalske behandlingsformer som kiropraktik, laser, lysbehandling (inkl. LED-lys), naprapati, osteopati og ultralyd ændres fra 96 timer til at være forbudt på løbsdagen.
Løbsdagen regnes fra klokken 00:00 og til hesten har gennemført sit løb.
♦For apparatur eller behandlingsmetoder som markedsføres med direkte smertestillende effekt er karenstiden uændret 96 timer.
♦Karenstiderne for akupunktur, TNS, IRAP og chokbølge-/pulsbølgeterapi er uændret.
 
Øget karenstid
 
♦Karenstiden for mepivacain, et lokalbedøvende lægemiddel, øges fra 4 til 6 døgn.
♦Karenstiden for teofyllin ændres til 14 dage, som andre bronkodilaterende lægemidler.
Teofyllin er et stof som findes i the, men er også et lægemiddel som anvendes til mennesker med astma og virker luftvejsudvidende (bronkodilaterende).
Teofyllin kan forekomme i foder og fordertilskud. Det er derfor vigtigt at være opmærksom ved anvendelse af foder, foderstilskud og kosttilskud til løbsheste.
 
De vedtagne ændringer træder i kraft den 3. september.
 
En samlet oversigt over de gældende karenstider kan læses hér.
 
Den 31. august 2018
 
Peter Knudsen

Nyeste nyheder